ULUSLARARASI İLİŞKİLER

İMÜ Stratejik Düşünce Topluluğu, Stratejik Buluşmalar Haftası’21 Düzenledi

09.12.2021

Gerçekleştirdiği çeşitli etkinlikler ile öğrencilerimizin yeni alanlar tanımalarını ve kendilerini her alanda geliştirmelerini amaç edinen üniversitemiz Stratejik Düşünce Topluluğu, teknoloji alanında uzman isimlerin katılımı ile “Stratejik Buluşmalar Haftası’21” etkinliğini gerçekleştirdi. “Uluslararası İlişkiler ve Teknoloji” teması altında 8-9 Aralık 2021 tarihlerinde üniversitemiz Göztepe Güney Yerleşkesi’nde bulunan Aşık Paşa Konferans Salonu’nda beşer ayrı oturum şeklinde gerçekleştirilen etkinliğe öğrencilerimiz yoğun ilgi gösterdi. 

8 Aralık Çarşamba günü ilk oturumda üniversitemiz Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail ERMAĞAN “Uluslararası İlişkiler ve Teknoloji” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. ERMAĞAN teknolojinin uluslararası ilişkiler bakımından önemine değindiği konuşmasında, teknolojik gelişmelerden örnekler vererek sanayi devrimlerinin ülkelerin kalkınmasında oynadığı role vurgu yaptı. Endüstri 4.0’ın öğelerinden bahseden ERMAĞAN, dünyada var olan teknoloji merkezleri ve bunların ülkelerarası ilişkiler üzerindeki etkilerini değerlendirdi. 21. yüzyılda kırılma yaşatan teknolojilerden örnekler vererek sunumunu sonlandıran ERMAĞAN’ın öğrencilerden gelene soruları cevaplaması ile ilk oturum sona erdi.

İkinci oturum Siemens Yönetim Kurulu üyesi Ali Rıza ERSOY’un “Endüstri 4.0” başlıklı konuşması ile başladı. ERSOY, endüstri sektörünün hızla gelişen teknoloji olanakları sayesinde yeni bir reformun eşiğinde olduğunu, ülkelerin endüstrilerini güçlendirmek için üretim teknolojilerinde dijitalleşmeye yatırım yaptıklarını belirtti. Endüstri 4.0’ın Türkiye’de özellikle otomotiv sektöründe kullanılmaya başladığını belirten ERSOY, ekonomik büyümenin sağlanması, istihdam artışı, sosyal istikrar, daha fazla verimlilik ve toplumun refah artışı için teknolojinin ve nesnelerin internetinin etkin ve verimli bir şekilde kullanılması gerektiğini dile getirdi. Bilişim ve teknoloji alanına hem eğitim hem de üretim bakımından ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Üçüncü oturum İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Deniz TÜRKPENÇE’nin “Kuantum Teknolojileri” başlıklı sunumu ile gerçekleşti. Kuantum teknolojilerinin neler olduğundan bahsederek konuşmasına başlayan TÜRKPENÇE, kuantum programlamanın ve kuantum teknolojilerinin çeşitli sektörlerde nasıl kullanılabileceğine dair örnekler verdi. Türkiye’de ve dünyada kuantum teknolojilerinin mevcut durumu üzerine bilgilendirmelerde bulundu.

Dördüncü oturum, Proje Koordinatörü Hüseyin NAS’ın “Türkiye’de Teknoloji Projeleri ve Kişisel Tecrübeler” başlıklı konuşması ile başladı. Bilişim Teknolojileri alanında çalıştığı kurumlarda proje yöneticiliği, AR-GE ekip yöneticiliği gibi görevlerde bulunan NAS, Türkiye’de teknoloji projelerinin gelişimi ve durumu hakkında bilgiler verdi. İş hayatında deneyimlediği kişisel tecrübelerini öğrencilere aktararak tavsiyelerde bulundu.

Beşinci ve son oturum IND Yazılım firmasından Hüseyin POLAT’ın “Dünyada ve Türkiye’de Yazılım Sektörü: Yazılımcı Olmak” başlıklı konuşması ile gerçekleştirildi.
Yapay zekânın hayatımızdaki yeri ve önemine değinen POLAT; eğitim, sağlık, otomotiv, finans, güvenlik, robotik, uzay keşfi, e-ticaret, oyun, sosyal medya ve eğlence gibi pek çok alanda uygulama olanağı bulunduğunu belirtti. Yazılım sektöründeki gelişmelerin ülkedeki ekonomik verimliliği her alanda artıracağına ve ekonomik kalkınmayı hızlandırmak bakımından önemine değindi.

9 Aralık Perşembe günü devam eden etkinlikte ilk oturum Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal ARIKAN’ın “5G: Teknoloji ve Ekonomik Boyut” başlıklı konuşması ile gerçekleşti. ARIKAN konuşmasında öncelikle mobil haberleşme sistemlerinin tarihsel olarak evriminden söz etti. 5G teknolojisinin iletişim alanında devrimsel yenilikler getirme potansiyelinden bahseden ARIKAN, yalnızca cep telefonu değil, cihazlar arası iletişim sağlaması sebebiyle çok çeşitli alanlarda kullanılabileceğini ve ekonomik kalkınma politikası bakımından üzerinde önemle durulması gerektiğini dile getirdi.

İkinci oturumda Genomedis firması CEO’su Dr. Sevgi SALMAN ÜNVER tarafından “Biyoteknoloji” başlıklı konuşma gerçekleştirildi. SALMAN ÜNVER, teknoloji ve biyolojinin kesiştiği noktada başlayan biyoteknoloji çağının başta sağlık olmak üzere, çevre, tarım, endüstri gibi birçok alanda yarattığı etkilerden bahsetti. Biyoteknoloji alanında ürün geliştirmenin diğer alanlardan farklı, uzun ve maliyetli, AR-GE yatırımlarına dayanan bir süreç olduğundan, çıktıların ise yüksek ekonomik değere sahip ürünler olduğundan bahsetti.

Üçüncü oturum Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin YILDIRIM’ın “Türkiye ve Uzay” başlıklı konuşması ile gerçekleştirildi. 2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı’nın ilk başkanı olan YILDIRIM, ajansın kurulduğu günden itibaren gerçekleştirdiği faaliyetleri ve geleceğe yönelik hedefleri hakkında bilgiler verdi.  Uzay ve havacılığın tüm dünyada ekonomik kalkınmada öncelikli sektörler arasında görüldüğünü belirten YILDIRIM, Türkiye Uzay Ajansı ile birlikte ülkemizde de bu anlamda önemli adımlar atıldığını vurguladı.

Dördüncü oturumda MEF Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan ERKUT “Teknoloji ve Dönüşen Meslekler” başlıklı konuşmasıyla katılım gösterdi. ERKUT üniversitelerin iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap veremediğini belirterek gençlere iş bulabilmek için kendilerini sürekli geliştirmeleri gerektiğini tavsiye etti. Toplumun BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde de öne çıkan en önemli sorunlarının, gelecekte dünyayı şekillendireceğini, öğrencilerin bu alanlarda hazırlanması gerektiğini belirtti.  Türkiye özelinde yaşlılık ekonomisi ve şehirleşme ile ilgili sorunların artacağını, teknolojik gelişmelerin kodlamayı her meslek dalı için bir zorunluluk haline getireceğini, yapay zeka ve teknolojiden anlayan insan ihtiyacının artacağını belirten ERKUT; gelecekte büyüyecek sektörler arasında temiz enerji, atık işleme, sağlık, yapay zeka, lojistik, siber güvenlik gibi alanları sıraladı.

Beşinci ve son oturumda Bulut Klinik kurucu ortağı Ali Hulusi ÖLMEZ “Girişimcilik ve Tecrübe Paylaşımı” başlıklı konuşmasıyla yer aldı. Mobil uygulama ve web sayfası aracılığıyla doktor ve hastaları bir araya getiren bir platform olan Bulut Klinik ile ilgili girişimcilik tecrübelerini öğrencilerle paylaşan ÖLMEZ’in öğrencilerden gelen sorulara verdiği yanıtların ardından etkinlik sona erdi.